DE BORDER COLLIE
De border collie is een ras dat qua uiterlijk niet met een paar simpele woorden valt te beschrijven. Het beeld van de zwart-witte hond met tiporen en halflang haar is reeds lang achterhaald. Binnen het ras zien we oorvormen van schotelantennes tot flaporen, vachten van kort tot lang, en maar liefst acht verschillende mutaties in kleur die in sommige gevallen met elkaar gecombineerd zijn. Wij zien hoge langbenige dames en korte krachtige reuen, korte muizensnoetjes en lange windhondenneuzen. Deze verscheidenheid in uiterlijk is terug te voeren op het werk waarvoor ons ras is gefokt: het schapendrijven. Het maakt de schapen namelijk helemaal niets uit hoe een hond eruit ziet, ze lopen alleen voor honden met die speciale eigenschap waar ons ras in uitblinkt. De schaapsherders wilden uiteraard alleen maar honden die met de schapen konden werken. Ze moesten uithoudingsvermogen hebben, hele dagen kunnen lopen, met de schapen werken en niet te veel onderhoud vergen. Hoe meer de hond dit ideaal benaderde, hoe vaker er mee gefokt werd, en hoe beter zijn nakomelingen werden. Uiterlijkheden deden er weinig toe.
WERKLIJN, SHOWLIJN, OF SPORTLIJN?
Tegenwoordig zie je ook erg veel verschil tussen de lijnen in de border collie. Niet iedereen is er blij mee om de border collie in te delen in de drie ‘soorten’, vaak vinden mensen het bekrompen of men voelt zich beledigd als men hun hond bijvoorbeeld een ‘showlijn’ noemt. Maar zeker voor beginnende liefhebbers is het een handig hulpmiddel. Border collies worden tegenwoordig namelijk gefokt voor drie doelen:
– schapendrijven, de werklijnen.
– sporten (behendigheid, flyball enz), de sportlijnen.
– showen, de showlijnen.
Vaak worden deze lijnen ook met elkaar gecombineerd, waardoor je niet meer van een echt zuivere show of werklijn kunt spreken. En er is al helemaal niet gezegd dat een showlijn niet kan werken, en een werklijn niet kan sporten.
Veel fokkers scharen de sporthonden ook onder de werkhonden. Zij gaan er vanuit dat het werkvermogen dat een border collie heeft, ook nodig is om te kunnen presteren in de sport. Wij zijn het hier gedeeltelijk mee eens. Alleen ons idee van werkvermogen houdt iets meer in, namelijk ook de ‘feeling’ die een hond moet hebben bij de schapen. Daaronder vallen de hoeveelheid eye, de beweeglijkheid en het natuurlijk overwicht dat de hond heeft over de schapen. Dit zijn eigenschappen die essentieel zijn voor het schapen drijven, maar weinig gebruikt worden bij de behendigheid. Vandaar dat wij een onderscheid maken tussen werk- en sporthonden.
EEN GEZELLIGE HUISHOND
Een bordercollie is een werkhond. Het is een hond die iets om poten moet hebben. Een haardkleedje zal het nooit worden. Daarom hameren wij ook altijd zo zwaar op het feit dat men met een border moet werken.
Maar we moeten niet vergeten dat 90% van de tijd de hond in huis zal vertoeven. Lekker met de baas op de bank tv kijken, gezellig een blokje om voordat baasje gaat werken, een paar uurtjes alleen blijven als vrouwtje boodschappen gaat doen. Daarom vinden wij het belangrijk om een zo stabiel en gebalanceerd mogelijke hond te fokken voor zowel in huis als buiten bij het werk.
Een border collie kan goed als huishond gehouden worden mits er iets mee gedaan wordt. Dit hangt ook heel erg van de verschillende hond af. Niet iedere border collie is hetzelfde.
FEIT EN FABEL
Tot slot nog een paar fabeltjes en feiten over de border collie:
Ik wil graag een border want die luisteren zo goed!
Ja, dat had je gedacht. Hoe komt het dat de hond zo goed luistert? Omdat er mee getraind wordt! Border collies zijn ontzettend slimme honden. Ze leren ongelofelijk snel. Maar dat betekent ook dat ze ongelofelijk snel iets aanleren wat niet de bedoeling is.
Border collies staan op de puppie cursus bekend als de slechts luisterende hond. Waarom? Omdat de border zich heel snel verveelt. Wachten tot 10 andere pups hetzelfde kunstje voor de vijfde keer hebben opgevoerd is voor de border niet interessant. Hij wil weer wat anders gaan doen.
Een border collie iets leren is aan de ene kant heel erg veel werk en aan de andere kant ook heel erg gemakkelijk. Je kunt het misschien vergelijken met het nieuwste model race auto. Er zitten overal hendeltjes en knopjes en pedalen en lampjes en weet ik veel wat. Het is niet makkelijk om een dergelijke auto te gaan besturen. Maar als je eenmaal weet hoe het werkt, dan is het ook een echt racemonster. Zo kun je de border collie ook zien.
Ik wil geen bordercollie want hij is zo ADHD!
Wat noem je adhd? Border collies zijn gemaakt om te werken en als ze kunnen zullen ze de hele dag aan het werk zijn. Maar als je de hond vanaf pup aanleert dat hij soms ook zijn rust moet nemen komt het allemaal goed. Veel mensen máken hun hond ook druk. Zij denken: “Het is een border collie, dus ik moet er heel erg veel mee gaan wandelen.” Deze mensen stappen op de fiets en gaan 10 km met de hond fietsen. Daarna ligt de baas uitgeput op de bank en de hond staat nog steeds stuiterend naast hem. Het enige wat men hiermee doet is conditie opbouwen. Je hond zal er inderdaad moe van worden in het begin. Maar hoe vaker je het doet, hoe langer hij wil gaan fietsen, en hoe vaker hij wil. Het beste kan men met de hond dingen doen waar hij zijn hoofd bij moet gebruiken. Een border wil nadenken. Dit kan door sporten als Agility(behendigheid), Fly-ball, Doggy-dance, Frisbee of schapen drijven. Maar het kan ook met hele simpele zoekspelletjes thuis waarbij je een speeltje verstopt achter een tafelpoot. Als de hond maar bezig is.
Een bordercollie moet met schapen werken.
Sommige honden hebben dit ook nodig. Maar de meeste borders zijn tevreden met een of twee uurtjes behendigheid per week. Sommigen vinden zelfs dat niet nodig. Ik ken genoeg border collies die van hun leven nooit een schaap gezien hebben en volledig gelukkig zijn.
Het is veel belangrijker dat de hond kan werken. Welk werk dit is, is in de meeste gevallen niet belangrijk. Zoek iets wat jullie samen leuk vinden want dan hou je het ook langer vol.